fbpx
Pratite nas

Atletika

Olimpijska šampionka pozvala MOK da ukine suspenziju ruskim sportistima, uputila i poruku Ukrajincima: Ne znam kako da ih pogledam u oči

Olimpijska pobjednica u skoku u vis Ruskinja Marija Lasickene pozvala je u četvrtak čelnike Međunarodnog olimpijskog komiteta da ukinu sankcije uvedene ruskim sportistima zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

MOK je u februaru izdao smjernice sportskim tijelima da se Rusima i Bjelorusima zabrani nastup u takmičenjima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Većina međunarodnih federacija slijedila je preporuku.

Lasickene, koja je i trostruka svjetska prvakinja, napisala je u strastvenom otvorenom pismu da Svjetska atletika njen ruski pasoš koristi kao „adut“ po nalogu predsjednika MOK-a Tomasa Baha.

Pritom se obrušila na Baha jer je prošlog mjeseca rekao da treba poštovati ​​prava onih koji ne podržavaju ruski rat u Ukrajini i da „ne treba biti sankcija za posjedovanje ruskog pasoša“.

„Moje glavne koleginice u skoku u vis su Ukrajinke. I još ne znam što da im kažem niti kako da ih pogledam u oči“, napisala je.

„Oni i njihovi prijatelji i rođaci doživljavaju ono što nijedno ljudsko biće nikada ne bi trebalo da osjeti. Sigurna sam da ništa od ovoga nikada nije smjelo da se dogodi.“

Dodala je da Baha ne zanimaju razmišljanja ruskih sportista o sukobu.

Bah je prošlog mjeseca nazvao izostavljanje ruskih i bjeloruskih sportusra kao „zaštitnu mjeru“, rekavši da njihova sigurnost na takmičenjima ne može biti garantovana u svjetlu „dubokih antiruskih i antibjeloruskih osjećaja u toliko zemalja nakon invazije“.

Lasickene, koja je i sama godinama bila izvan međunarodnih takmičenja zbog suspenzije ruskog atletskog saveza, rekla je da Bahova zabrinutost za sigurnost ruskih sportista nije iskrena, navodeći kako teniseri i dalje smiju da nastupaju na turnirima.

Sam MOK nije sankcionisao Ruski olimpijski komitet niti zabranio ruskim članovima da učestvuju na sastancima.

Predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov rekao je u četvrtak u odvojenim komentarima da su njegova glavna zabrinutost „neviđena ograničenja“ nametnuta sportistima u zemlji i neizvjesnost oko kvalifikacija za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024.

Lasickena je osvojila zlato na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju bez ruske zastave i himne zbog sankcija toj zemlji.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika