fbpx
Pratite nas

Miks

Osvojila medalje za Kinu, pomaže Americi da dobije Olimpijske igre

Kineska olimpijska šampionka Ejlin Gu radiće na kandidaturi Solt Lejk Sitija za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. ili 2034. godine.

Ona je potpisala ugovor o saradnji sa Olimpijskim komitetom SAD, saopšteno je danas.

Gu je rođena u Kaliforniji, a u februaru je u Pekingu osvojila dvije zlatne olimpijske medalje i jednu srebrnu za Kinu u slobodnom skijanju. 

Portparol komiteta kandidature Tom Keli rekao je da će 18-godišnja Gu učestvovati kao „predstavnik sportista“.

„Ona radi sa nama, ali nismo izabrali tačno zvanje za nju“, dodao je Keli.

Gu je ranije navela da će raditi kao ambasador kandidature. Ona je tada rekla da su skijanje i njen posao u kandidaturi „lijep primer globalizma“.

Gu je rođena u SAD, majka joj je Kineskinja pa se takmiči za reprezentaciju Kine. Ona je rekla da je to odlučila kako bi inspirsala mlade Kineskinje.

Pitanje njenog državljanstva se često pominje. Kina zvanično ne dozvoljava dvojno državljanstvo, a Gu nikada nije razjasnila da li i dalje ima američko državljanstvo ili da li zaista ima kineski pasoš.

Kineski mediji nisu se bavili tim pitanjem, za razliku od američkih, koji su naveli da bi Gu mogla da izgubi veliku popularnost u Kini zbog odluke da učestvuje u kandidaturi.

Solt Lejk Siti se takmiči za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine sa Saporom i Vankuverom, a interesovanje je izrazila i Španija.

Očekuje se da će Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) u maju naredne godine u Mumbaju izabrati domaćina za 2030. a tada bi mogao da izabere i domaćina za takmičenje 2034. godine.

Gu neće putovati sa delegacijom naredne nedelje u Lozanu na sastanak sa predstavnicima MOK, već će ići skijašica Lindzi Von.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Miks