Pratite nas

Fitnes & Zdravlje

Pola sata hodanja dnevno čuva zdravlje i popravlja raspoloženje

Koliko je važna šetnja, kao najlakši oblik fizičke aktivnosti, za Prvu televiziju govorio je profesor fizičkog vaspitanja i trener Marko Rajković.

Mnogo je dobrih stvari koje našem zdravlju donosi hodanje.

„Hodanje je najlakši i najprostiji oblik fizičkog kretanja. Ono je osnova za početak bavljenja svakom fizičkom aktivnošću. Pozitivno utiče na raspoloženje, tjelesnu težinu, kako na održavanje, tako i na smanjenje težine“, rekao je Rajković.

Marko je dao i dnevni plan rekreativcima, odnosno osobama koje počinju da se bave fizičkom aktivnošću. Hodanje daje veliki doprinos očuvanju zdravlja.

„10 hijada koraka dnevno, znači oko osam pređenih kilometara. Korake treba odraditi u određenom intervalu. Recimo, za 60 sekundi treba napraviti oko 120 koraka, da bi to pretvoririli u srednji ili brži intenzitet hoda. Predlažem svima da počnu sa pola sata hodanja dnevno jer prije svega to donosi dobro raspoloženje i poboljšanva zdravstveno stanje, smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, osteoporoze i drugih bolesti.“

Da li će 10 hiljada koraka prepješačiti odjednom ili parcijalno, zavisi od osobe.

„Sve je inidivualno. Zavisi od visine i težine osobe, odnosno fizičke sposobnosti. Osam kilometara nije malo. Može se odvojiti i raditi dva puta dnevno. To se prije svega odnosi na osobe koje nisu u dobroj fizičkoj kondiciji.“

Na kraju, izuzetno je važno i šta čovjek konzumira tokom dana.

„Fizička aktivnost je usko povezana sa ishranom. Čak i ako manje od 10 hiljada koraka uradite, to samo može pozitivno da utiče na čovjeka“, istakao je Marko Rajković.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Fitnes & Zdravlje