Pratite nas

Fitnes & Zdravlje

Sport odgovor na gojaznost: Djeca odmalena treba da treniraju i uče šta da jedu

FOTO EHF/kolektiffimages

Djeca treba da se bave sportom iz zdravstvenih razloga, kao i da se odmalena uče šta da jedu, savjetuje legendarna crnogorska rukometašica Jovanka Radičević.

U razgovoru za Sportfem ističe da su se djeca nekada mnogo više igrala u odnosu na ono što se, nažalost, dešava danas.

„Sport za djecu je važan iz više razloga, a najbitniji razlog je svakako zdravlje! Svjedoci smo da se djeca u današnje vrijeme sve manje kreću, imaju sve više kilograma, provode previše vremena pored televizora ili telefona… Ranije su se djeca puno više igrala na igralištima, bavila se raznim sportovima. Zdravlje je, kao što sam istakla, najbitniji razlog za bavljenje sportom, a tu su i socijalizacija, poboljšavanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, samopouzdanja, discipline“, napominje sjajna rukometašica.

Jovanka smatra da već u ranom djetinjstvu mališani mogu sa počnu sa treninzima.

Jovanka Radičević: FOTO Krim Merkator

„Djeca već od pet godina mogu da počnu da se bave nekim sportom. Da li će se odmah odlučiti za nešto što vole ili će prosto probati više sportova pa do neke osme – devete godine lutati, manje je važno. Suština je da krenu da idu na neki sport ili u školice da uče motoričke sposobnosti“, kaže Jovanka.

Odmalena se hranila zdravo pa nije imala problema sa viškom kilograma, što je čest slučaj među današnjom djecom.

„Nikada nisam imala nekih velikih problema sa kilogramima. Naravno, u pubertetu sam imala nekoliko kilograma više nego što sam željela, ali nikada nisam imala problema da patim jer sam uvijek bila disciplinovana i znala sam šta želim. Kao dijete sa sela, mogla sam da jedem samo domaću hranu koju je majka spremala. Međutim, i pored toga morala sam da pazim šta jedem“, dodaje Jovanka.

copyright: EHF / kolektiffimages

Kombinacija zdrave ishrane i dobrog treninga recept je za uspjeh na terenu.

„Nekako kroz sport i život naučite koliko je ishrana bitna za zdravlje. Naučila sam šta je to što mi daje, a šta mi oduzima energiju. Nema tu puno filozofije, ukoliko želite da budete na vrhu, – ishrana i san pored treninga su najvažniji“, naglašava.

Tokom sezone rukometašica pazi šta unosi u svoj organizam, a vrlo su rijetki trenuci opuštanja.

„Zdrava ishrana je sve, meni utiče na sve, na san, regeneraciju, energiju. U toku sezone vodim računa sta jedem. Naravno, ima dana kada i ja pojedem nešto što najviše volim, ali to je u toku sezone rijetko“, ističe.

Za kraj razgovora za Sportfem, dugogodišnja kapitenka „lavica“ otkrila je šta je najčešće na njenom meniju.

foto: Opština Bar

„Uglavnom su tu voće, povrće, dosta salata, riba, riža… Takođe, dnevno unosim između četiri i pet litara vode“, kazala je Jovanka Radičević.

Ovaj tekst je finansiran sredstvima iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija Ministarstva kulture i medija.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fitnes & Zdravlje