Pratite nas

Atletika

Rođena kao muško, promijenila je pol, ali joj ne dozvoljavaju da trči sa damama

foto: Screenshot Youtube

Sprinterka Halba Dijuf (21) kaže da se osjeća marginalizovano zbog toga što joj Svjetska federacija brani da se takmiči u konkurenciji dama, prenosi B92.

Djevojka rođena u Senegalu, trenutno ne zadovoljava kriterijume propisane od strane svjetske atletike da se takmiči sa djevojkama – jer je rođena kao muško.

Ona će tako sigurno propustiti naredne Olimpijske igre u Parizu koje su bile njen san.

Svjetska atletska federacija je još prethodne godine, zbog talasa upliva transrodnih osoba u ženski sport, zabranila učešće te kategorije u takmičenjima kojima rukovodi. Kao obrazloženje otakve odluke, vodeći ljudi svetske atletike su naveli da time samo žele da zaštite ženski sport.

„Ne mogu da razumijem tu odluku jer je transrodnim osobama bilo dozvoljeno da se takmiče ukoliko se nivo testosterona svede na dozvoljen nivo“, izjavila je Dijuf.

„Jedinu zaštitu koje imaju transrodne žene je njihovo pravo da žive kako žele, a njima je to zabranjeno. Kao da smo progonjene. Osjećam se marginalizovano jer mi ne dozvoljavaju da se takmičim“, dodala je ona.

Dijuf je kao četvorogodišnjakinja došla u Francusku, tu se školovala, odrasla, sazrela, a onda je shvatila da želi da promijeni pol. U tom procesu morala je da se podvrgne hormonskoj terpaiji sa ciljem da umanji količinu testosterona i po zakonima koji važe u Francuskoj – ona je žensko.

Međutim, Svjetska atletika propisuje daleko strože zakone.

Prvi čovjek svjetske atletike Ser Sebastian Kou je više puta izjavio da je primarni cilj da se zaštiti ženska atletika i tome je prilično posvećen, kao i čitava organizacija koju vodi, što je praktično zatvorilo vrata Diuf da kroči na veliku scenu.

Dok ovaj zakon nije bio na snazi, transrodne atletičarke su mogle da se takmiče u najjačoj konkurenciji samo ako im je nivo testosterona u dozvoljenoj granici. Najpoznatiji primjer je Južnoafrikanka Kaster Semenja koja je vladala svjetskom atletikom sve do momenta kada su pooštreni kriterijumi pa je 2020. godine dobila zabranu da učestvuje na Olimpijskim igrama 2020. godine.

U izjavi za agenciju Rojters, endokrinolog koji brine o procesu promjene pola Dijufove, tvrdi da je ona žensko.

„Nivo njenih testosterona je trenutno ispod onog nivoa koji imaju biološki rođene žene“, tvrdi ovaj strtučnjak.

Francuska atletičarka je takođe otkrila da ne čuva nijednu fotografiju iz najmlađih dana jer, kako kaže, to nije ona.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika