Pratite nas

Atletika

Ruskinja pisala Ukrajinki: Ne mogu ništa da uradim i to mi slama srce

Marija Lasickene i Jaroslava Mahučik

U februaru 2022. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu i ubrzo nakon toga Međunarodni olimpijski komitet odlučio da isključi ruske sportiste i sportistkinje iz svih međunarodnih takmičenja.

Među njima i jedna apsolutnih vladarki ženske atletike, neprikosnovena šampionka u skoku u vis, Marija Lasickene.

Njenim izostankom uslijedila je dominacija mlade Ukrajinka Jaroslava Mahučik, koja je mjesec nakon invazije uspjela da se normalno takmiči na Svjetskom dvoranskom prvenstvu (osvojila je zlato), a zatim, pošto više ne živi u Ukrajini, nastavila je karijeru i počela da ređa medalje. Ove godine je postala svjetska prvakinja na otvorenom…

Mahučik je, ne nekoliko pitanja novinara, naglasila da je Lasickene nikada nije kontaktirala uprkos tome što su se često zajedno takmičile i što su dijelile postolje na svjetskoj sceni i Olimpijskim igrama.

Međutim, nakon skoro dvije godine, dobila je poruku od rivalke iz Rusije, otkrila je Ukrajinka.

„Pisala mi je. Napisala je: ‘Žao mi je što ti nisam ranije pisala, mislila sam da ti to ne treba, a i zašto bi. Da ti moja podrška i razgovori s tobom nisu potrebni’”, kazala je Mahučik.

A, u poruci Marije Lasicjene je pisalo:

„Oprosti mi na mojoj slabosti, nisam mogla da nađem riječi. Plašila sam se da će te moje ‘Kako si?’ još više naljutilo, jer znam da je odgovor na to pitanje jasan. I bila sam sigurna da nijedna moja riječ neće ublažiti tvoj bol i brige. Ne mogu ništa da uradim i to mi slama srce.

Nikako se ne pravdam, samo bih voljela da pokušam da me razumiješ. Pogriješila sam, ali u tom trenutku sam mislila da moje riječi neće ništa pomoći. Ali, moje ćutanje nije pristanak.

Nažalost, mislim da me nećeš razumjeti… Ponovo čitam sve ovo i shvatam da ove riječi neće ništa olakšati“.

I Marija je, na neki način, bila u pravu – Jaroslava je kazala da je poruka podrške stigla kasno…

“Razmišljala sam o tome. Da mi ona piše posle Svjetskog prvenstva, kada sam imala toliko intervjua u kojima sam rekla da nema njene reakcije, logično je da je reagovala na ove izjave. Mnogo medija je pisalo da nema njene poruke, iako smo se zajedno takmičile. I tek poslije toga mi je pisala.

Bilo bi drugačije da mi je pisala u februaru 2022. Jer, tada su djevojke bile u skloništima, kao i ja, ali tada nije bilo njene poruke. Prvo je poslala pismo Tomasu Bahu (predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta) o Rusima koji ne mogu da se takmiče.

Ona me je ranije podržavala, kao sportistu i kao djevojku koja se takmiči sa njom. A onda mi napiše: ‘Znam da me nećeš razumijeti’. Željela sam, očekivala sam nešto od nje. Ali, možda je sada kasno. Tek kada sam ispričala svima, cijelom svijetu, pisala mi je. To je osjećaj koji imam“, kaže Mahučik.

Lasickene je trostruka svjetska šampionka i osvajačica zlatne olimpijske medalje.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Atletika