fbpx
Pratite nas

Fudbal

Solidarnost bez granica: Ukrajinka pobjegla od rata i odmah nastavila da sudi u Italiji

Foto: Dynamo Kiev

“Željela bih da nastavim da sudim“, rekla je Katerina Monzul prije sedam dana, nakon što je sa sestrama i njihovom djecom izbjegla bombardovanje Harkova.

Njenu želju je ispunio FS Italije, koji je pomogao u rješavanju logističkih poteškoća, pomogao joj da sredi dokumentaciju i delegiravši je za meč Inter – Sampdorija u ženskoj Seriji A.

To je novi početak za Monzul (40), koja je poznata fudbalska sutkinja međunarodnog nivoa, ne samo među ženama, gdje je ranije vodila finale Lige šampiona i sudila na Svjetskom prvenstvu. Krajem 2020. izabrana je da sudi meč muške Lige nacija San Marino – Gibraltar, a zatim je nekoliko sedmica kasnije stigao poziv za utakmicuu Lige Evrope između Genta i Slovana Liberec.

Ove sezone je sudila Rapid Beč – Dinamo Zagreb u Ligi Evrope, Kopenhagen – Linkoln u Ligi konferenciji i čak osam utakmica ukrajinske lige.

Stoga je razumljivo zašto je FS Italije otvorio mogućnost da je usmjerava i na utakmice u muškoj kategoriji, pa čak i u Seriji A.

“Organizovali smo se da pošaljemo još jednu važnu poruku u korist mira dočekujući koleginicu Monzul u tim italijanskih sudija kako bismo joj omogućili da nastavi da obavlja svoju profesiju na visokom nivou”, kazao je predsjednik Udruženja italijanskih sudija Alfredo Trentalanđe.

“Naša vrata su uvijek otvorena da pružimo solidarnost i pomoć onima koji žive u teškim vremenima. Ponosni smo što smo ovog puta ugostili Katerinu Monzul koja dolazi sa teritorije čije stanovništvo doživljava užasan rat. Govorimo o jednoj od najpoznatijih svjetskih sutkinja, pravoj manekenki. Nadamo se, ipak, da će, što je prije moguće, moći da se vrati sa svojim najmilijima u svoju zemlju”.

„Dirnut sam”, rekao je predsjednik Ukrajinskog fudbalskog saveza Andrej Pavelko.

“Za Ukrajinu je izuzetno važno da fudbal može da napreduje na neki način i u dramatičnim okolnostima. Katerina je izuzetan sudija koja u potpunosti zaslužuje ovu priliku. Siguran sam da će biti na tom nivou i u italijanskom fudbalu“.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal