Pratite nas

Ostali Sportovi

Tačno 366 dana do Pariza i prvih Olimpijskih igara sa „savršenom ravnopravnošću polova“

Tačno godinu – 366 dana, jer je 2024. prestupna – do otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah službeno je na Igre pozvao 203 zemlje, ali ne Rusiju i Bjelorusiju.

Na svečanoj ceremoniji u sjedištu „Paris 2024“, predsjednik MOK-a je zvanično pozvao Nacionalne olimpijske komiteta (NOC) i njihove najbolje sportiste na nastup na Igrama, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Ukupno su pozivnice za Pariz 2024. poslane na adrese 203 nacionalna komiteta, koji ispunjavaju uslove, ali ne i Rusiji i Bjelorusiji. Gvatemala takođe nije pozvana, suspendovana je od oktobra 2022. zbog političkog uplitanja u rad nacionalnog olimpijskog komiteta.

MOK je ranije najavio da će donijeti odluku o učešću pojedinačnih, neutralnih sportista s ruskim ili bjeloruskim pasošem, u skladu s preporukama za međunarodne saveze i organizatore međunarodnih sportskih događaja.

Očekuje se da će odluka o tome mogu li ruski i bjeloruski sportisti učestvovati na OI 2024. godine, biti donesena na zasjedanju MOK-a u Indiji u oktobru.

Govoreći na ceremoniji, predsjednik Bah izrazio je svoje uzbuđenje poželjevši dobrodošlicu svijetu u Pariz na ono što će biti „nova era“ za Olimpijske i Paraolimpijske igre, kao prve planirane i isporučene u skladu s reformama Olimpijske agende 2020.

„Danas, godinu od Olimpijskih igara u Parizu 2024., slavimo novu etapu u ovoj velikoj olimpijskoj istoriji“, rekao je predsjednik MOK-a.

„S Olimpijskim igrama u Parizu 2024. doista možemo da se veselimo dolasku nove ere Olimpijskih igara. Ove će OI biti inkluzivnije, mlađe, urbanije i održivije. Ovo će biti prve Olimpijske igre održane uz savršenu ravnopravnost polova“, poručio je Bah.

„U našem krhkom svijetu sa sukobima, podjelama i ratovima, potrebna nam je ova ujedinjujuća snaga više nego ikad. Olimpijske igre uvijek moraju graditi mostove, Olimpijske igre nikada ne smiju podizati zidove,“ dodao je.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Ostali Sportovi