Pratite nas

Gimnastika

Vesna Radonić, predsjednica Gimnastičkog saveza: Cilj nije samo da odemo u Pariz, već da to bude korak ka svjetskom nivou

Vesna Radonić, predsjednica Gimnastičkog saveza Crne Gore, nekadašnja je reprezentativka Jugoslavije u ritmičkoj gimnastici.

Nije samo predsjednica, već je i trener, neko ko godinama, sada već i decenijama, radi sa djevojkama i djevojčicama.

Rezultati rada su primjetni – naše mlade ritmičke gimnastičarke, minulog vikenda su zablistale na jakom međunarodnom turniru u Bakuu, na kome su osvojile šest medalja.

Tri je osvojila Nina Dragović – zlato u vježbi sa obručem, a srebra u pojedinačnom i timskom nastupu sa loptama.

Nina je i naša prva kandidatkinja iz ovog gracioznog sporta za nastup na Olimpijskim igrama.

Ninin talenat Vesna Radonić je primijetila još u Danilovgradu, zatim u podgoričkom klubu Enigma, a od njenog dolaska u Budvu, svakodnevno prati njen razvoj i ne krije da sa uzbuđenjem dočekuje mogućnost da mlada gimnastičarka bude dio Igara već u Parizu 2024. godine.

„Odlazak na Olimpijske igre je kruna svakog sportiste i trenera. To bi bila potvrda da se radi dobro i posvećeno, da ima talenta, ali to bi našem sportu donijelo i benefite. Ušli bismo na viši nivo kategorizacije sporta, dobili mogućnost za značajnija sredstva i priliku da se razvijamo. Jer, naš cilj nije samo da odemo na Olimpijske igre, već da to bude samo jedan, veliki korak u našem napretku i želji da se približimo svjetskom nivou“, kaže Vesna Radonić za Olimpijski magazin.

Ritmička gimnastika izaziva sve više pažnje naših djevojčica, ali je riječ o sportu, koji traži uslove…

„Naša želja je da dobijemo, izgradimo, gimnastički centar, jer se sada, da tako kažem, snalazimo za treninge. Treniramo u jednoj od hala budvanskog sajma, godišnji zakup je oko 18.000 eura, a iako smo je donekle prilagodili našim potrebama, ne možemo sve što je potrebno da obavimo u njoj, jer je, recimo, krov nizak, pa treniramo i u Mediteranskom sportskom centru u Budvi. Kada bismo imali adekvatnu halu, našu halu, bilo bi mnogo lakše“, ističe Vesna Radonić.

„Vidjećemo sada, kada bi Nina mogla da dođe do Olimpijskih igara – ako ne bude mogla da kvalitetno radi kod nas, ići ćemo negdje u inostranstvo da se što bolje spremi za taj nastup“.

Bilo bi, kaže, lakše i da je Zakon o sportu drugačiji.

„Zakon je napravljen po mjeri kolektivnih, a ne individualnih sportova. Po postojećim regulativama, nama je jako teško da osnujemo klubove, tako da bazu stvaramo kroz školice sporta, ali na taj način ne možemo da imamo sve djevojčice u sistemu, niti svaku da ispratimo. Među njima sigurno ima jako talentovanih. Nadam se da bi novi Zakon o sportu mogao da nam olakša formiranje klubova, jer bismo na taj način imali bolji uvid sa kakvom bazom i kakvim potencijalom raspolažemo“.

Ritmička gimnastika je, ističe Vesna Radonić, jako specifičan sport, koji zahtjeva svakodnevna odricanja.

„Djevojčice kada su u školi treniraju 6-8 sati, a kada nisu i po deset sati. Mnogi se pitaju zašto? Ritmička gimnastika spaja tijelo, balet, koreografiju i baratanje rekvizitima. To su četiri sasvim različita elementa koja treba spojiti u cjelinu, što je veoma komplikovano. Što se tiče fizičkog aspekta, potrebna je znatno veća fleksibilnost nego što je ‘normalno’, a fleksibilnost se razvija i održava bukvalno svakog dana. Uz fleksibilnost, tu su snaga i izdržljivost, a zatim tehnički elementi itd…“.

Spremnost za toliko odricanja nemaju svi…

„Mi to ne smatramo odricanjem, već izborom. To i kažem roditeljima djevojčica koje ulaze u ovaj svijet – ako žele i hoće da rade i da vježbaju, to je uživanje u svakom momentu“, ističe Vesna Radonić.

Na putu razvoja ritmičke gimnastike u Crnoj Gori, Gimnastički savez ima razumijevanje naših sportskih institucija, a sa Investiciono-razvojnim fondom nedavno je potpisan ugovor o sponzorstvu.

„Zahvalni smo Ministarstvu sporta i Crnogorskom olimpijskom komitetu na podršci, na dolasku na Balkansko prvenstvo, koje smo organizovali u Budvi, na razumijevanju. U ovom momentu nam je veoma važno i da znamo da razmišljaju o nama“, zaključila je Vesna Radonić.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Gimnastika