Pratite nas

Fudbal

Vrijedan rezultat naših mladih fudbalerki: Uspjeh koji nije došao preko noći već kao plod dobrog rada i posvećenosti

Uspjeh naše ženske omladinske reprezentacije i plasman u UEFA A Ligu, u evropsku elitu, ostvaren na turniru u Slovačkoj, nije došao slučajno, kaže Ivan Tatar, koji je vodio U 19 nacionalni tim do velikog, pa i iznenađujućeg uspjeha.

“Za mečeve u Slovačkoj počeli smo da se spremamo od kampa u Budvi, u januaru. Uigravali smo ekipu, stvarali smo tim, koji će napraviti iznenađenje”, kaže Tatar, saradnik u stručnom štabu selektora svih selekcija Mirka Marića.

“Ne mogu da kažem da nismo vjerovali, a bili smo sigurni da će ova generacija dati sve od sebe da to iznenađenje napravi. Od dana, od momenta kada smo se spremali za prvi trening vidjeli smo koliko su djevijke spremne i motivisane, iako smo znali da nas čeka težak put ka uspjehu. Svi zajedno vjerovali smo i zacrtali cilj da budemo prvi”.

Početak puta bio je – vjetrovit.

“Let iz Podgorice bio je, malo je reći, turbulentan, a Samorin, gradić u Slovačkoj, bio je vjetrovitiji nego Podgorica.  Nijesmo dali ni vjetru da nas slomi, a sreću nam je donio kamp našeg Nikole Krstovića i Dunajske strede na kome smo odradili fenomenalan trening pred veliko iznenađenje koje smo napravili”, kaže Tatar.

Pobjeda nad Slovačkom 3:2 bila je korak odluke.

“Zahvaljujući prije svega odličnoj golmanki Ajši Kalač , stamenom štoperu i lideru odbrane Tanji Malesiji, povratnicu u reprezentaciju, a debitantkinju u U 19 timu Ivani Boričić, odličnim probojima Anastasije Rakočević, djevojke sa nevjerovatnim srcem i upornošću koja oduzima više lopti i od Gatuza – Anđeli Golubović, liderstvu I sjajnim driblinzima Sare Simonović, odličnoj realizaciji Nejle Bicić, našoj kapitenki, uzdanici A tima koja je svoj povratak krunisala sa dvije odlične partije Anđele Tošković – došli smo do iznenađenja”, kaže Tatar, ali naglašava:

“Ove pobjede ostvario je tim fenomenalnih djevojaka koje su bodrile jedna drugu, od onih koje su igrale više do onih koje nisu ni ušle u igru – svaka je učestvovala u ovom uspjehu, prije svega posvećenošću na treninzima, nesebičnim bodrenjem saigračica, a svakim minutom na terenu dale su maksimum – Ana Krivokapić, Sanija Pačariz, Lidija Stanić, Anđela Savović, Valerija Radmanoviš, Tijana Đurđevac , Andrea Vukadinović, Jelena Ralević, Sara Draganić, Marija Vuković, Mia Baturan  i Melanija Kaluđerovic, sve one su pokazale da vrijede i da zasluzuju da budu dio ovog tima”.

Uspjeh nije došao preko noći.

“Prije svega, djevojke su pokazale da su sazrele taktički, tehnički, igrački, a I da je rad u proteklih 5-6 godina dao rezultat, jer se uspjesi mlađih selekcija, kao i A tima ponavljaju iz godine u godinu. Iz ovog tima neke od njih će postati stalne, a neke povremene članice najbolje selekcije, a u nasljeđe su ostavile novoj generaciji da kvalifikacije kreću iz A grupe, ali i težak zadatak da ponove ovaj uspjeh. Ovo je definitivno bio najbolji turnir ove generacije i pravi način da skrenu paznju na sebe čak i inostranih klubova. One mnogo vrijede, dobre karijere su pred njima, vjerujem da će ovo biti samo stepenik koji je bilo najteže preskociti na putu do njihovog uspjeha”, kaže Tatar.

Mladi trener ističe i zajedništvo stručnog štaba kao važan faktor.

“Počastvovan sam što sam dio ovog tima, sa kolegom Zdravkom Jaukovićem, trenerom golmanki Nikolom Marčeljom, koordinatorkom Jadrankom Pavićević. Dali smo sve od sebe da djevojke dođu do cilja koji smo zacrtali svi zajedno. Velika mi je čast što smo baš mi dobili povjerenje selektora Marića da predvodimo ovu generaciju na turniru koji se uspješno završio”, rekao je Tatar.

Uspjeh omladinskog tima, odlično izdanje kadetske selekcije, pokazatelj je da ženski fudbal ide uzlaznom putanjom.

“Nadamo se da će to biti novi motiv budućim generacijama da se bore da naprave još bolji rezultat od ovih, koji su ove dvije generacije napravile kao i da ce ovo zainteresovati djevojčice da se bave fudbalom i obuku dres naše reprezentacije jednog dana”, zaključio je Tatar.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Fudbal