fbpx
Pratite nas

Gimnastika

Gimnastičarke traže milijardu dolara odštete zbog seksualnog zlostavljanja

Simone Biles Bajls
Simon Bajls

Bivši ljekar američke reprezentacije Lorens Nasar seksualno je zlostavljao više od 500 gimnastičarki među kojima je i čuvenu Simon Bajls.

Osvajačica 32 olimpijske i svjetske medalje, i još tri gimnastičarke Eli Rajzman, MekKajl Maroni i Megi Nikol, zajedno sa još njih 90, traže milijardu dolara odštete zbog zataškivanja slučaja od strane FBI-ja.

Naime, u 2015. godini FBI je znao da je Nasar optužen za seksualno uznemiravanje stotine gimnastičarki, ali uprkos tim saznanjima nije bilo reakcije, pa su ga ostavili na slobodi, a on je godinu dana nastavio da zlostavlja mlade žene i djevojčice.

„Vrijeme je da FBI preuzme odgovornost“, rekla je Megi Nikols.

Prema saveznom zakonu, vladina agencija ima šest mjeseci odgovoriti na tužbu za odštetu. Ministarstvo pravosuđa ranije je saoštilo da neće pokrenuti kaznene prijave protiv bivših FBI agenata koji nisu odmah pokrenuli istragu.

Istraga FBI-a protiv glavnomg doktora gimnastičkog saveza započela je još 2015. godine, a 2017. je nakon priznanja osuđen na 60 godina zatvora zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije.

Žrtve su patile od anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja, dok su neke od njih pokušale samoubistvo zbog Nasarovog zlostavljanja.

Naknadno je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Gimnastika