Pratite nas

Tenis

Šokantna suspenzija za tenisku zvijezdu: Simona kažnjena četiri godine zabrane igranja

Dvostruka grend slem šampionka Simona Halep suspendovana je do oktobra 2026. zbog dva odvojena kršenja antidoping pravila, saopštila je u utorak Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA).

31-godišnja Rumunka, bivša šampionka Vimbldona i Rolan Garosa, privremeno je suspendovana od oktobra 2022. nakon što je bila pozitivna na testu na zabranjenu supstancu roksadustat na US openu prošle godine.

„Prva optužba se odnosila na neželjeni analitički nalaz (AAF) za zabranjenu supstancu roksadustat na US openu 2022. godine, u testu sprovedenom redovnim testiranjem urina tokom takmičenja“, navodi se u saopštenju ITIA.

Halep je snažno negirala da je svjesno uzimala zabranjenu supstancu i rekla da ima dokaze koji pokazuju da su male količine lijeka za anemiju ušle u njen sistem iz licenciranog suplementa koji je bio kontaminiran.

„Tribunal je prihvatio njen argument da su uzeli kontaminirani suplement, ali je utvrdio da količina koju je igračica progutala nije mogla da rezultira koncentracijom rokadustata pronađenom u pozitivnom uzorku. Druga optužba se odnosila na nepravilnosti u biološkom pasošu sportiste (ABP)“, dodaje ITIA.

U njemu se navodi da je optužba ABP-a takođe potvrđena jer su tri nezavisna stručnjaka bila jednoglasna da je „vjerovatni doping“ objašnjenje za nepravilnosti u analizama urina Simone Halep, koja je najavila žalbu na ovu odluku.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Tenis