Pratite nas

Žene i sport: Zdravlje i um

Žene i sport: Tijelo i um

Pokrenut projekat EMPOWER HER, čiji je cilj promocija fizičkog i mentalnog zdravlja žena u sportu

Tri Crnogorke: Ksenija Popović, performance coach koja se primarno bavi radom sa sportistima, Maja Peković ispred Crnogorskog olimpijskog komiteta i dr. Nela Eraković ispred klinike “Konzilijum”, pokrenule su projekat „EmpowerHer“, kojim će se prvi put otvoriti teme o brizi za zdravlje sportistkinja i napraviti konkretni koraci u ovoj, nedovoljno promovisanoj, a i prilično neistraženoj, a toliko važnoj oblasti.

Naš projekat je značajno inspirisan TEDxTalk-om dr Kejt Akerman u Bostonu, u vezi sa investiranjem u brigu o sportistkinjama i specifičnostima sportistkinja u odnosu na muške kolege.

Stoga smo odlučile da razgovaramo sa crnogorskim sportistkinjama o njihovim treninzima, reproduktivnom zdravlju, povredama…

Prvo što smo primijetile jeste da većina sportistkinja ima muške trenere koji ih treniraju na isti način kao sportiste.

Naši razgovori su takođe istraživali kako sportistkinje upravljaju svojim treninzima i takmičenjima tokom menstrualnih perioda, otkrivajući neke zabrinjavajuće prakse. Posebno smo primijetile slučajeve gdje su sportistkinje uzimale pilule kako bi odgodile menstrualne cikluse bez konsultacije sa ginekologom – praksu koja može imati značajne posljedice.

Takođe smo primijetile problem određenih sportistkinja u vezi sa povredama koje se često ponavljaju, na primjer, povrede prednjeg ukrštenog ligamenta – povreda koja je manje česta među njihovim muškim kolegama. To nas je navelo da razmišljamo o potrebama za različite tipove treninga za žene i muškarce i podložnosti povredama među različitim polovima.

Naši dalji razgovori sa predstavnicama međunarodnih i kontinentalnih organizacija koje se bave temama rodne ravnopravnosti i zaštite u sportu, ukazali su nam na praznine u istraživanju ženskog zdravlja. Upoznali su nas sa The Well HQ i knjigom „Biblija ženskog tijela,“ koja istične nedostatke u istraživanjima o ženskim tijelima, zdravlju, blagostanju i tretmanima povreda. Slično tome, posjeta rukovodioca Klinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju u Zagrebu, naglasila je razlike u simptomima i dijagnozi srčanih bolesti između žena i muškaraca.

Sve navedeno inspirisalo nas je da se ozbiljnije bavimo ovom temom i pokušamo da podignemo svijest u Crnoj Gori, prije svega, o važnosti ženskog zdravlja, a onda i o specifičnim potrebama sportistkinja.

Jasno je, dakle, da se sportistkinje suočavaju sa specifičnim fizičkim i mentalnim izazovima tokom svojih sportskih putovanja, zahtijevajući zdravstvene usluge prilagođene njihovim specifičnim potrebama. Uspostavljanjem posebnog medicinskog tima i podsticanjem saradnje između medicinskog i sportskog osoblja, možemo stvoriti okruženje koje podržava dugoročno zdravlje i uspjeh sportistkinja.

Da bismo se na najbolji način bavile jedinstvenim potrebama sportistkinja, koje se razlikuju od dominantno muški usmjerenog pristupa „jedna veličina odgovara svima“ na osnovu postojećih istraživanja, planirale smo organizaciju serija radionica koje će voditi stručnjaci koji su specijalizovani za različite aspekte zdravlja ženskih sportistkinja.

Cilj prve serije radionica je da se uspostavi multidisciplinarni tim medicinskih stručnjaka, uključujući specijaliste za endokrinologiju, ginekologiju, psihijatriju, pedijatriju i nutricionizam, s fokusom na razvoj praktičnih pristupa liječenju prilagođenih posebno za sportistkinje, uzrasta od 11 godina.

Druga serija radionica će biti namijenjena sportistkinjama, trenerima, timskim doktorima, drugim zdravstvenim radnicima, nacionalnim sportskim savezima i sportskim organizacijama o ženskom zdravlju, generalno, ali i rizicima poremećaja ishrane i njihovom uticaju na zdravlje ženskih sportistkinja. Želimo da podignemo svijest o tome da su sportistkinje pod pritiskom da ispune nerealne zahtjeve u vezi sa težinom ili procentom tjelesne masti, što može dovesti do poremećaja ishrane, neredovnih menstruacija i niske gustine kostiju, stvarajući sindrom koji utiče na mnoge aspekte fiziološke funkcije, uključujući metabolički ritam, menstrualnu funkciju, zdravlje kostiju, imunitet, sintezu proteina, kardiovaskularno i psihičko zdravlje, poznat kao „Relativni energetski deficit u sportu“ (RED-S).

Ove radionice takođe imaju za cilj razbijanje zabluda o važnim temama u vezi sa sportistkinjama, uključujući pubertet, menstruaciju (npr. uticaj menstrualnog ciklusa na performanse, neredovne menstruacije i korišćenje oralnih kontraceptivnih pilula radi odgađanja menstruacije), i reproduktivnu anatomiju.

U konačnom, naš cilj je da podignemo svijest i poboljšamo znanja o aspektima kao što su kontracepcija, poremećaji ishrane, menstrualno zdravlje, reproduktivno zdravlje, zdravlje karličnog dna, ishrana, mentalno zdravlja, RED-S, endokrini poremećaji, anemija, zdravlje kostiju, promjene u pubertetu i menopauzi i slično.

Naš krajnji cilj je da se uspostavi poseban tim koji će se baviti zdravljem sportistkinja u Crnoj Gori, kao i medicinski protokoli, kako bismo se na najbolji mogući način bavili specifičnim fizičkim i mentalnim izazovima sa kojima se suočavaju sportistkinje.

Dakle, tim medicinskih stručnjaka bi bio obučen za pružanje specijalizovane zdravstvene zaštite za sportistkinje svih uzrasta i bio bi dostupan svim sportiskinjama u Crnoj Gori.

Za ovaj projekat, već smo obezbijedile početna sredstva od Međunarodnog olimpijskog komiteta putem Olimpijske solidarnosti.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Žene i sport: Zdravlje i um