Pratite nas

Žene i sport: Zdravlje i um

Najčešće povrede: Djevojke, oprez sa koljenima!

Prošlo je 50 godina od kada je ženska teniska ikona Bili Džin King pobijedila Bobija Rigsa u meču koji je nazvan „Bitka polova“.

Iako pobjeda nije okončala rasprave o razlikama u kvalitetu između muških i ženskih sportova, to je bio prelomni trenutak koji je pokazao (dokazao) da žene mogu da pariraju muškarcima u sportu uprkos fiziološkim i fizičkim razlikama.

Jedna od najvećih razlika između muškog i ženskog sporta su, međutim, učestalost i vrste povreda koje trpe muškarci i žene.

Poznati američki ortopedski hirurg Stiven Nolan ističe da postoji razlika u opasnosti od povreda između sportistkinja koje se bave individualnim i timskim sportovima, ali da je suština ista – veća je vjerovatnoća da će sportistkinje doživjeti određene povrede nego sportisti zbog anatomskih razlika.

Fizičke razlike između muškaraca i žena

Težina, zahtjevi i intenzitet sportske discipline su, u današnje vrijeme, skoro identični u muškom i ženskom sportu, ali žene se suočavaju sa nekim fiziološkim preprekama koje muškarci nemaju. Jednostavno rečeno, vjerovatnije je da određeni pokreti stvaraju veći rizik od povreda kod žena nego kod muškaraca.

Razlike zbog kojih su žene “rizičnija grupa” su:

– Viši nivo estrogena

– Manje mišićne mase

– Više tjelesne masti

– Veća fleksibilnost zglobova

– Slabije razvijeni mišići

– Šira karlica i različito ulegnuće koljena i skočnog zgloba

– Manje prostora za prednje ukrštene ligamente koljena (ACL)

– Manje kalcijuma i vitamina D

Kidanje ligamenata koljena (ACL)

Sportistkinje imaju čak i do osam puta veće šanse da pokidaju prednji ukršteni ligament (ACL) – ligament koji podržava stabilnost koljena. Kao što je pomenuto, to se događa dobrim dijelom zbog anatomije koljena i prostora oko ACL. Pored toga, šire karlice guraju zglob koljena više ka unutra, povećavajući vjerovatnoću povrede.

Rizik povećava i to što žene i muškarci mijenjaju pravac kretanja na različite načine. Muškarci imaju tendenciju da to rade sa obje noge, dok se žene češće okreću na jednoj nozi, stvarajući veći pritisak na ligamente u koljenu.

Lomovi

Stresni prelomi, koji nastaju zbog ponavljanja sile i prekomjerne upotrebe, veoma su česti kod žena, posebno u stopalu i potkoljenici.

Žene se bave sportom koji zahtijeva puno trčanja, poput fudbala, sklonije su ovim povredama. Starije žene koje su blizu ili su u menopauzi imaju još veći rizik, jer njihov nivo estrogena, hormona koji štiti kosti, počinje brzo da opada.

Uganuće zglobova

Uganuće zglobova je jedna od najčešćih sportskih povreda i kod muškaraca i kod žena. Čineći oko 30 odsto povreda u statistici sportske medicine. Žene generalno imaju 25% veće šanse da zadobiju povredu skočnog zgloba.

Uganuće zgloba je iznenadna povreda, često nakon brze promjene pravca ili doskoka. Košarkašice, rukometašice, koji često prave brze pokrete, su najsklonije povredama takve vrste.

Diskus hernija

Diskus hernija je uobičajena kod žena zbog smanjene mišićne mase koja štiti kičmu i manje gustine ženskih kostiju u poređenju sa muškarcima.

Ako su djelovi kičmenih pršljenova previše opterećeni, kao recimo tegovima, onda pršljenovi imaju tendenciju da lagano odstupe od kičme izazivajući veliku nelagodnost.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama
 

Ovo morate vidjeti

Više u Žene i sport: Zdravlje i um