Pratite nas

Žene i sport: Zdravlje i um

RED-S: Šta se događa kada tijelo ne dobije dovoljno energije?

RED-S ili relativni energetski deficit u sportu i često je veliki „prijatelj“ povreda kod sportistkinja, međutim to nije sve.

Postoje mnoge druge bojazni i mogući problemi koji su povezani sa RED-S-om.

Kada tijelu ne dajete dovoljno energije, odnosno kada kroz fizičku aktivnost više trošite, nego što unosite hranom, vaše tijelo postane programirano za preživljavanje – nastoji da štedi energiju.

Kod žena, to znači isključivanje reproduktivnog sistema kako bi sačuvalo svu energiju koja je potrebna za proizvodnju hormona, menstrualne cikluse i rađanje.

Kao rješenje za štednju energije, ovo je prilično efikasno jer nema akutnog uticaja na nas: i dalje možemo da hodamo, razgovaramo, obavljamo svoj posao i igramo, recimo košarku ili neki drugi sport. Sve djeluje normalno.

Ali, kada hormoni menstrualnog ciklusa padnu, to ima značajan uticaj na cijelo tijelo.

Na primjer, estrogen je važan za razvoj snage kostiju, pa bez njega kosti postaju slabe i lomljive. Stresne frakture su česte kod sportista sa RED-S.

Estrogen je takođe važan za funkciju imunološkog sistema, pa sportisti ili sportistkinje sa RED-S sindromom imaju povećan rizik od bolesti.

Ni to nije sve, zato što estrogen utiče na serotonin, hormon dobrog raspoloženja, a usljed ovog sindroma može lako doći do pogoršanja mentalnog zdravlja.

Trpi i  gastrointestinalni trakt, tako da možete da vidite koliko RED-S utiče na to koliko je sportistkinja fit, zdravo i bez povreda.

Ko je sve u opasnosti?

RED-S je moguć i kod sportisktinja na najvišem nivou, kod onih koji se profesionalno bave sportom, ali i koji tek ulaze u svijet sporta.

Pravilo je: što više trenirate, to morate da budete oprezniji. Svi koji ne usklađuju unos i izlaz energije mogu, tokom dovoljno dugog vremenskog perioda, upasti u relativni energetski deficit.

Oko 20% aktivnih žena pokazuje znakove i simptome RED-S, a u vrhunskom sportu, ova problematika može dostići mnogo više nivoe i to čak i do 50 odsto sportistinja, koje su u opasnosti od pogubnih efekata energetskog deficita.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Žene i sport: Zdravlje i um