Pratite nas

Žene i sport: Zdravlje i um

Zašto su sportistkinje posebno ugrožene?

I dok relativni energetski deficit u sportu (RED-S) pogađa oko 20% aktivnih žena, sportistkinje su daleko ugroženije!

Zašto?

Pa, odgovor je prilično jednostavan. Kada ste vrhunski sportista želite da svim silama ostanete u formi. Takođe, tu je i želja za što manje masti u tijelu.
Za većinu sportova mršavost je i dobar preduslov za veću brzinu i agilnost.

To sve ima smisla, dok ne preraste u nešto potpuno suprotno.

Tijelo za dobro funkcionisanje zahtijeva određenu količinu energije (kalorija), mikronutrijenata (vitamina i minerala) i makronutrijenata (ugljeni hidrati, proteini i masti).

Očigledno je da, ako ne unesete dovoljno, bilo slučajno ili namjerno, nivoi vaše energije će se smanjivati. Ako ostanete iscrpljeni s vremenom problemi počinju.

Međutim, nijesu samo sportistkinje pogođene sindromom, često žene podliježu socijalnim ili kulturološkim pritiscima, kako bi bile što mršavije.

Zapostavljaju pravilnu ishranu i ulaze u zonu ozbiljnog problema.

Jer RED-S jeste ozbiljan problem, ako osjećate bilo koji simptom, ako imate neki poremećaj u ishrani, odmah potražite pomoć ljekara, ili makar razgovarajte sa nekim kome vjerujete.

Kako liječiti RED-S

Liječenje RED-S sindroma, ako se počne na vrijeme, može biti prilično jednostavno, zato je važno prepoznati na vrijeme simptome.

U osnovi, morate dovoljno jesti, i pravilno, u pravo vreme.

Možda će vam biti potrebna pomoć stručnjaka kako biste sigurno riješili druge simptome, posebno gdje je mentalno zdravlje u pitanju ili je došlo do sistemskih poremećaja u organizmu

U osnovi, redovna ishrana je ključ.

Trebalo bi znati da su dugi periodi bez jela i zatim treniranja (čak je i propuštanje doručka prije jutarnjeg treninga opasnost) siguran način da mozak počne da brine o nivou energije.

Mozak posebno brine o nivou ugljenih hidrata, pa se pobrinite da jedete obroke koji predstavljaju sve glavne grupe hrane.

Kao aktivna žena, otprilike polovina vašeg obroka trebalo bi da bude sastavljena od ugljenih hidrata.

Trebalo bi da je obaveza da žene dolaze na trening nakon kvalitetnog obroka.

Dakle, razmislite o hrani (može to biti recimo grickalica sa kombinacijom ugljenih hidrata i proteina) kao o važnom dijelu vaše pripreme za trening, baš kao što obujete patike.

Takođe je dobra ideja jesti nakon treninga, jer tijelo troši mnogo energije kada vježbate, i želi brzo nadoknaditi izgubljenu energiju.

Zapravo, brza nadoknada nakon sesije pokazala se efikasnom u poboljšanju performansi na narednom treningu.

Klikni i komentariši

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Reklama

Ovo morate vidjeti

Više u Žene i sport: Zdravlje i um